ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΑΠΟΚΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟΥΣΑ

Χοιροσφάγια: με το άνοιγμα του τριωδίου ξεκινούσε η διαδικασία της σφαγής των γουρουνιών. Την πρώτη μέρα ο σφαγέας έσφαζε το γουρούνι. Ο πρώτος μεζές ήταν ο καρούτζαφλος (ο λάρυγγας, από εδώ ίσως βγήκε και η φράση «θα σου φάω το λάρυγγα»). Τα παιδιά χρησιμοποιούσαν την φούσκα (κύστη) του γουρουνιού σαν μπάλα και οι μεγάλοι σαν καπνοσακούλα. Την δεύτερη μέρα αφαιρούσαν το στρώμα λίπους (τσιγαρίδα) που είχε στη ράχη. Το λίπος αυτό το κομματιαζόταν, το αλάτιζαν και το έβραζαν. Επίσης ετοίμαζαν την οματιά, δηλαδή έπαιρναν τα χοντρά έντερα και τα γέμιζαν με μισοβρασμένο σιτάρι, σταφίδας, πορτοκαλόφλουδα, μυρωδικά, μπαχαρικά και τα έψηναν στον φούρνο.

Λουκάνικα: φτιάχνονταν με κρέας δεύτερης κατηγορίας μαζί με μπαχαρικά, πορτοκαλόφλουδα και αρωματικά.

Τσικνοπέμπτη: την Τσικνοπέμπτη ετοίμαζαν το παστό.

Τυρινή: μετά την κρεατινή εβδομάδα ακολουθούσε η τυρινή. Οι νοικοκυρές έφτιαχναν γαλόπιτες, μακαρονόπιτες, τυρόπιτες και γιαούρτι. Το Σάββατο επίσης έφτιαχναν τα ψυχούδια. Το γλέντι τέλειωνε με το ψήσιμο των αυγών.

Καθαρή Δευτέρα: είναι το τέλος της Αποκριάς και η πρώτη μέρα της Σαρακοστής. Οι κάτοικοι τρώνε νηστίσιμα (λαγάνα, βολβούς, ταραμά, ελιές και φασόλια). Χαρακτηριστικό έθιμο είναι το πέταγμα του χαρταετού ο οποίος κατασκευαζόταν από χαρτί και καλάμι.

ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΕΙΣ - ΛΑΪΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Κύριο χαρακτηριστικό είναι οι μεταμφιέσεις (σπάνια με μάσκα, περισσότερο με μακιγιάζ) οι οποίες συνδυάζονται με αθυροστομίες, θεατρικούς διάλογους, προλήψεις, και δεισιδαιμονίες. Οι άντρες μεταμφιέζονταν σε γυναίκες και οι γυναίκες σε άντρες. Τα βράδια μαζεύονταν στις γειτονιές, άναβαν φωτιές βρίσκοντας έτσι την ευκαιρία για επικοινωνία και διασκέδαση. Χαρακτηριστικά έπαιζαν το βάλμα, τη ρίψη του λίθου, πετροπόλεμο, γαϊδουροδρομίες, αλευρώματα, γιαουρτώματα και μουτζουρώματα.

Λαϊκά δρώμενα: παραδοσιακό γαϊδουράκι, αναπαράσταση του γάμου (ο σταχτιάρης, ο επικεφαλής της πομπής κρατούσε ένα σακούλι και έριχνε στάχτη στα μάτια των παρευρισκομένων (από εδώ ίσως προήλθε και η φράση «μας έριξε στάχτη στα μάτια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: