ΠΙΤΕΣ ΓΑΜΟΥ
ΥΛΙΚΑ
· μαγιά (1 φακελάκι)
· αλεύρι όσο πάρει
· γαρίφαλο (1κουταλάκι του γλυκού)
· κανέλλα (1 κουταλάκι του γλυκού)
· ζάχαρη (1 ποτήρι του νερού)
· ούζο (2 σφηνακια])
· 1 αυγό (για επάλειψη)
Αναπιάνουμε τη μαγιά με λίγο αλεύρι και λίγο νερό από το προηγούμενο βράδυ και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει. Το πρωί το ζυμώνουμε όπως το ψωμί. «Κεντάμε» την πίτα με τη ζύμη και κάνουμε διάφορα σχέδια με το χέρι και το ψαλίδι. Στη συνέχεια αλείφουμε με το αυγό και αφήνουμε στο ταψί να φουσκώσει πριν το ψήσουμε.
ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΓΛΥΚΙΑ
ΥΛΙΚΑ
Για τη γέμιση
· μισό κιλό κολοκύθι κίτρινο τριμμένο
· μισό κιλό καρύδι
· ένα μικρό πακέτο φρυγανιά τριμμένη
· ένα ποτήρι νερού λάδι
· δυόμισι ποτήρια νερού ζάχαρη
· ένα τέταρτο του ποτηριού του νερού σουσάμι
Για το φύλλο
· ένα φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
· ένα φλιτζάνι του καφέ ξύδι
· ένα κουταλάκι αλάτι
· ένα ποτήρι νερό χλιαρό
· αλεύρι όσο πάρει
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για το φύλλο μαζί και τα ζυμώνουμε. Όταν τα ζυμώσουμε καλά αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Στη συνέχεια σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε μέσα το κολοκύθι και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε να τραβήξει όλα τα υγρά του και ανακατεύοντας ρίχνουμε τη ζάχαρη, το καρύδι, τη φρυγανιά, το σουσάμι και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, ανοίγουμε δύο φύλλα. Το ένα φύλλο το απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί, βάζουμε την γέμιση και από πάνω το άλλο φύλλο. Τν κόβουμε σε τετράγωνα ή ρόμβους, ρίχνουμε λίγο λάδι από πάνω και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου.
ΑΡΝΑΚΙ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
ΥΛΙΚΑ
·
· 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
· 1 ποτήρι κρασιού λάδι
· 4 φλιτζάνια του καφέ ρύζι
· μισό κιλό ντομάτες
· 1 κουταλάκι πελτέ
· 2 αυγά
· μισό λεμόνι στυμμένο
· αλάτι - πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το κρέας σε μερίδες να τσιγαριστεί από όλες τις πλευρές. Μετά ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε. Ρίχνουμε την ντομάτα και τον πελτέ , το αλάτι, το πιπέρι, το νερό και το αφήνουμε να βρίσει. Βγάζουμε το κρέας και σουρώνουμε το ζωμό για να μην έχει κοκαλάκια και το βάζουμε στην φωτιά. Όταν βράσει ρίχνουμε το ρύζι να βράσει, μετά το κατεβάζουμε από την φωτιά. Χτυπάμε τα αυγά και το λεμόνι, παίρνουμε λίγο ζωμό από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε σιγά - σιγά στο αυγολέμονο. Χτυπώντας το συνεχώς το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και σερβίρουμε.
ΔΙΠΛΕΣ
ΥΛΙΚΑ
· 15 αυγά
· 1 φλιτζάνι του καφέ ποτό (διάφορο ή ούζο)
· 1 ½ κιλό αλεύρι
για το σιρόπι
· 3 ποτήρια νερό
·
·
· Καρύδι τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε τα αυγά και το ποτό και προσθέτουμε λίγο - λίγο το αλεύρι ώσπου η ζύμη να γίνει σκληρή. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για λίγο. Στη συνέχεια ανοίγουμε τα φύλλα και τα ψήνουμε σε ζεστό λάδι . Τα βγάζουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσουν τα περιχύνουμε με το τριμμένο καρύδι και ζεστό σιρόπι.
ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
ΥΛΙΚΑ:
·
· τη φλούδα 2 πορτοκαλιών ξερή και χοντροκομμένη
· 2 κουταλιές του γλυκού κύμινο τριμμένο
· 2 κουταλιές του γλυκού θρούμπη τριμμένη
· 1 ½ κουταλιά του γλυκού κανέλλα
· 1½ κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο
·
·
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόβουμε το χοιρινό σε πολύ μικρά κομματάκια και το βάζουμε σε μια λεκάνη. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά μέσα και τα ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε για τρεις ώρες να μαριναριστούν. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κρασί ακόμα. Έχουμε πλύνει τα έντερα του γουρουνιού καλά με λεμόνι και τα γεμίζουμε με το παραπάνω μείγμα, τα κρεμάμε να στραγγίσουν μερικές μέρες, τα καπνίζουμε και είναι έτοιμα.
ΤΡΑΧΑΝΑΣ
ΥΛΙΚΑ
·
· 4 αυγά
· 1 κουταλιά βούτυρο
· ποτήρι του κρασιού αλάτι
· κιλά αλεύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Bράζουμε το γάλα και το αφήνουμε δύο μέρες να ξινίσει. Μετά μαζεύουμε το πηκτό από πάνω, το βάζουμε στην λεκάνη και ρίχνουμε το αλάτι, το βούτυρο και τα αυγά. Τα ανακατεύουμε και ρίχνουμε το αλεύρι. Το ζυμώνουμε, το κόβουμε σε μικρές μπουκίτσες και τις απλώνουμε σε ένα τραπεζομάντιλο. Αφήνουμε να ξεραθούν και μετά τις τρίβουμε στο κόσκινο.
ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΣ ΚΟΚΚΟΡΑΣ ΣΤΙΦΑΔΟ
ΥΛΙΚΑ
· 3 κουταλιές πελτέ
· μισό ποτήρι ξύδι
· 1φλυτζάνι λάδι
·
· 6 σκελίδες σκόρδο
· 1κόκκορα περίπου
· Αλάτι, πιπέρι, δάφνη, δεντρολίβανο, γαρύφαλλο, κανέλλα, δύο κόκκους μπαχάρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τον κόκκορα σε μερίδες, τον βάζουμε με το λάδι στην κατσαρόλα, προσθέτουμε την δάφνη, το δεντρολίβανο, το γαρύφαλλο, την κανέλλα, το σκόρδο, το μπαχάρι, το πιπέρι, 4 κρεμμύδια ολόκληρα και λίγο ξύδι. Τα βάζουμε να σιγοβράσουν και όταν μισοβράσει ο κόκκορας ρίχνουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια, αφού προηγουμένως τα έχουμε αφήσει στο ξύδι αρκετή ώρα και τα βράζουμε με το κρέας χωρίς να ανακατεύουμε μέχρι να βράσουν όλα καλά. Σερβίρουμε το φαγητό συνοδεύοντας το με κόκκινο κρασί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου